Partit Socialdemòcrata

PS+I alerta que el dèficit real del comú d’Andorra la Vella pel 2018 és de 7,3 milions

Crea: 02/22/2019 - 12:09
Carmona i Samarra, durant la sessió.
Les conselleres de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) Dolors Carmona i Lídia Samarra han denunciat l’elevat dèficit amb què Andorra la Vella ha tancat l’exercici 2018, que és, en realitat molt superior als 2,3 milions d’euros oficials que s’han presentat en la sessió de comú celebrada aquest divendres. Així, han posat en relleu que aquesta xifra no té en compte ni un crèdit contactat per la corporació ni les despeses ja compromeses però encara no liquidades i que s’hauran d’executar obligatòriament el 2019. En realitat, els números vermells serien 7,3 milions.
 
La majoria ha presentat un tancament pressupostari de l’exercici 2018, amb un dèficit important de 2,3 milions d’euros. Des de PS+I, però, s’ha criticat que els números vermells són, en realitat, molt superiors si es té en compte la petició d’un crèdit bancari d’uns cinc milions i altres partides que estan compromeses i que es reconduiran al 2019. 
 
“La lectura que fem és que el dèficit és molt superior”, ha indicat Carmona, que ha recordat que, al llarg del 2018, “hi ha hagut moltes modificacions pressupostàries, amb suplements de crèdits o crèdits extraordinaris”. Des de la formació, es calcula que el resultat negatiu real de l’exercici se situa en 7,3 milions d’euros.
 
A més, les conselleres de PS+I també han recordat que aquesta xifra podria haver estat encara més important de no ser pel fet que, al llarg del 2018, el comú va rebre ingressos no previstos, com ara els derivats de la sentència de Batllia per la prescripció dels deutes a causa de la lentitud de la justícia a l’hora de tramitar les demandes o els corresponents a la regularització de les transferències del Govern de l’any 2017, fruit que el PS va votar al Consell General en contra de la congelació proposada des de l’executiu. 
 
 
La sessió de comú també ha servit per aprovar el crèdit extraordinari de 49.000 euros que ha de servir per fer front al lloguer de les dependències que acolliran el departament de Socials, que es traslladarà des de la seva ubicació actual. Des de PS+I, Carmona i Samarra hi ha donat suport perquè “estem completament a favor que es canviï” de lloc el departament, ja que “hi ha en joc les condicions laborals dels treballadors” però han lamentat “la manca de planificació” per part de la majoria i que s’hagi optat per anar a unes dependències privades i no s’hagi analitzat prèviament possibles ubicacions en espais propietat de la corporació que haguessin permès estalviar aquesta despesa.
 
“Abans de prendre una decisió cal tenir tota la informació i fer una bona planificació”, ha recordat Carmona, tot indicant que des de la majoria “tot just es tenen sensacions o estimacions, però no hi ha cap informe on es valori quina disponibilitat hi ha i quina proposta de redistribució podria haver per ubicar aquest departament”. La consellera de PS+I ha posat en relleu que “són diners del comú i abans de generar més despesa creiem que es podria haver condicionat altres espais per donar resposta  a aquestes necessitats”.
 
 
PS+I també ha votat favorablement a l’ordinació reguladora de les condicions i solucions alternatives en què les llicències urbanístiques podran acollir-se al règim excepcional establert en el Reglament de construcció sobre exigència de places d’aparcament. Tot i aquest suport, s’ha advertit que s’estarà molt atent a què aquesta normativa no pugui dificultar la construcció de pisos de lloguer. “Ho hem discutit en comissió. Votem a favor però esperem un treball posterior amb el pla d’urbanisme que ens permeti aclarir-ho bé”, ha indicat Samarra.
 

Territori: