Partit Socialdemòcrata

El comú d’Andorra la Vella, amb el suport de PS+I, es mostra contrari al model de transferències de Govern

Crea: 07/13/2017 - 19:40
Moment en què 11 dels 12 consellers voten en contra del model.
El comú d’Andorra la Vella ha aprovat un document en el qual expressa el seu rebuig al model de repartiment de transferències pactat entre el Govern i els grups parlamentaris de Demòcrates per Andorra (DA) i Liberals (LdA). El text posa en relleu que aquesta distribució “no té en compte els interessos i les necessitats de la parròquia” i, per això, es demana al Consell General “que, en l’exercici de la seva potestat legislativa, prengui en consideració, analitzi i valori els arguments expressats”. La declaració ha rebut el vot favorable de la majoria comunal, encapçalada pels cònsols, Conxita Marsol i Marc Pons, del conseller de Coalició d’Independents (CdI) i de les conselleres de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I), Dolors Carmona i Lídia Samarra, que han reclamat a la mandatària que sigui “ferma” en aquesta reclamació. Només el representant liberal, Víctor Pintos, s’hi ha posicionat en contra.
 
El document recorda que, des del moment en què es va començar a parlar de la necessitat d’establir un nou model de competències i transferències “la cònsol major d’Andorra la Vella ha posat de manifest reiteradament la necessitat de modificar els criteris per determinar l’import”, tot “prioritzant les necessitats de la població per sobre de les (...) del territori i insistint en el fet que la capital d’Andorra presta un conjunt de serveis de caràcter nacional pels quals necessita una compensació econòmica”. També apunta que l’acord ara assolit és únicament entre Govern i cinc comuns i que, malgrat acceptar que es fixi en 55 milions revisables anualment en funció del PIB la xifra a repartir, la proposta de distribució “no satisfà les expectatives del comú d’Andorra la Vella”. 
 
I és que, apuntat el document, “es continua no donant preeminència a la població, que és qui, en definitiva, és destinatària de la major part de serveis, en relació amb d’altres criteris de repartiment”. També es lamenta que el model “manté el criteri de territori sobrevalorat” i “no contempla el cost de les xarxes de serveis de cada parròquia com un paràmetre de distribució de la transferència, malgrat que aquesta sigui una de les principals causes de despesa”. 
 
El text aprovat també critica que “no es té en compte els serveis de caràcter nacional que presta el comú d’Andorra la Vella en favor de tots els ciutadans del país” ni “es valora en cap moment la càrrega fiscal dels ciutadans en relació amb el recorregut impositiu” de cada corporació. Per tot això, es considera que l’acord entre cinc comuns i el Govern “no té en compte els interessos i les necessitats de la parròquia” i se “sol·licita al Consell General que, en l’exercici de la seva potestat legislativa, prengui en consideració, analitzi i valori els arguments expressats”.
 
El document ha rebut el suport d’onze dels dotze consellers del comú. La representant de PS+I, Dolors Carmona, ha argumentat el vot favorable tot posant en relleu que la línia de la declaració és molt similar al que fa temps que defensen els socialdemòcrates, tant en l’àmbit parroquial com al parlamentari. “Una part important del text ja és el plantejament que vam fer a les comunals: que les transferències no donen resposta a les necessitats dels ciutadans”, ha manifestat. 
 
La consellera del PS ha volgut reclamar a la cònsol que defensi aquesta posició fins al final. “El que importa ara és saber què farà. Es va comprometre amb els ciutadans a què lluitaria per aquest canvi i perquè rebessin el que els correspon i que es respectés el principi d’equitat”, ha recordat. A la vegada, ha apuntat que amb la votació d’aquest dijous “té el xec en blanc per tenir més força; j a no és només DA+Independents, també PS i CDI. Esperem que es mantingui en ferm i faci un pas endavant”. Carmona també ha volgut destacar que, pel que s’ha vist fins ara en les negociacions, “la cònsol no té l’acompanyament i el suport de DA; potser, cal que es plantegi altres coses. Parlem d’un tema molt important en la gestió comunal”. 
 
 
La crida també l’ha volgut fer cap els consellers generals d’Andorra la Vella. “Ara ho tenen a les seves mans. Esperem que donin suport a la realitat dels ciutadans de la seva parròquia”, ha indicat, tot remarcant que aquesta és que “reben menys d’un terç per transferències del que perceben a altres”. 
 
Altres punts de la sessió
La votació de la proposta d’acord ha estat un dels punts de la sessió de comú celebrada aquest dijous. Durant aquesta, també s’ha aprovat la publicació de diferents concursos públics, entre ells el de les obres de rehabilitació de la façana del centre esportiu Els Serradells, treballs amb un pressupost estimat de gairebé 3,8 milions d’euros, o la construcció d’un nou pont sobre el riu de la Comella a la CS-101. Aquest darrer projecte té un cost previst d’uns 390.000 euros i, des de PS+I, s’ha defensat que, tenint en compte que la via dóna accés a una instal·lació nacional clau com és el forn incinerador s’hauria de reclamar que fos Govern qui assumís aquesta despesa. Marsol s’ha compromès a fer la petició davant l’executiu. 
 
Territori: