Partit Socialdemòcrata

Carmona lamenta el model “mercantilista” amb què DA gestiona el comú d’Andorra la Vella

Crea: 03/09/2017 - 12:36
Carmona, durant l'entrevista (RTVA).
La consellera de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) al comú d’Andorra la Vella Dolors Carmona ha criticat el model, al seu entendre, “mercantilista” que està aplicant la majoria de Demòcrates per Andorra (DA) en la gestió de la corporació de la capital. En aquest sentit, ha posat com a exemple la voluntat de privatitzar el centre de congressos, el tancament de l’alberg de la Comella o els importants increments de preus públics aprovats de cara al 2017. 
 
Carmona ha fet aquestes crítiques durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA). Així, ha lamentat les “dinàmiques mercantilistes” que s’estan generant, fet que suposa “un flac favor per al ciutadà”. I hi ha posat diferents exemples, com ara l’increment de preus públics aplicats als aparcaments, escoles bressol o el centre esportiu Els Serradells. “No s’entén quan hi ha un tancament en positiu i una congelació de les transferències”, ha afirmat, tot posant en relleu que “si els sumem tots, té un impacte fort en l’economia de la gent”.
 
Dins d’aquesta política “mercantilista” també hi figura la voluntat de privatitzar el centre de congressos i de donar-lo en concessió perquè s’instal·li el casino. Carmona ha remarcat que PS+I no està a favor ni d’una cosa ni de l’altra, i ha volgut desmuntar l’argument de les pèrdues de la instal·lació que s’esgrimeix des de la majoria. Així, ha recordat que bona part dels números vermells suposadament atribuïts al centre vénen d’una amortització de l’obra i que “la despesa real pel comú són 200.000 euros” quan, en canvi, es dóna “un servei que és invertir en la ciutadania”. Així, ha apuntat que “la infrautilització de la qual es parla és relativa” i ha demanat que “es potenciï, no pas cedir-lo a un privat”. 
 
Carmona també ha criticat la decisió de tancar l’alberg de la Comella que, ha defensat, en cap cas suposa un “greuge per als establiments privats”. Així, ha indicat que “el seu client és diferent del de qualsevol hotel” i ha reclamat que “cal mantenir la instal·lació i optimitzar-la”.
 
El model competencial
La representant de PS+I al comú de la capital també ha valorat l’acord tancat entre comuns i Govern pel nou model de competències. Primer ha volgut deixar clar que la fórmula emprada per aquesta negociació no la comparteix, ja que s’ha deixat de costat les minories i el parlament. ““La nostra demanda era fer un grup de treball i poder dir la nostra durant el procés”, ha recordat. En canvi, ara “tenim la proposta però no hi hem pogut participar”. També ha lamentat que “a qui li correspon legislar és al Consell General i se l’ha deixat de costat”.
 
Sobre el contingut de l’acord, i a l’espera de poder analitzar-ho en profunditat, la consellera socialdemòcrata no ha amagat que li genera dubtes. “Sembla que el que s’ha fet és un petit maquillatge de la llei de competències”, ha afirmat, quan “sempre hem dit que calia fer una anàlisi profunda de la qüestió; si no, al cap d’uns anys seguirem igual”. El que ha deixat clar és que des del PS “s’analitzarà i farem propostes”. 
 

Territori: 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS