Partit Socialdemòcrata

Allotjaments turístics

Crea: 11/07/2017 - 17:14

Article d'opinió locutat al 'Ningú és perfecte' de Ràdio Valira (07-11-2017)

Des de fa algun temps hi ha veus del món de l'hoteleria que es queixen de la proliferació dels allotjaments turístics que es troben fora de la llei. De fet, el principal problema d'aquests immobles de lloguer de curta durada i destinats al turisme era, precisament, la inexistència d'una llei que els regulés.
 
En aquest sentit Andorra havia mirat cap a una altra banda fins al 13 de juliol d'aquest mateix any, quan el Consell General va aprovar la modificació de la Llei General de l'Allotjament Turístic per tal de poder adaptar-se als nous comportaments de viatge dels turistes, incloent-hi la regulació dels famosos Apartaments Turístics.
 
Mitjançant aquesta nova regulació, queden establertes les infraccions per l'incompliment de la llei i es prendran les mesures necessàries perquè tots els immobles quedin dins del marc legal.
 
La dificultat de control radica precisament en tots aquells pisos de particulars que, buscant un petit sobresou, els lloguen els caps de setmana i festius, sense que es trobin registrats enlloc i que, per tant, no en declaren els seus ingressos. La gran majoria d'aquests immobles es troben publicitats en pàgines web de renom, les quals únicament demanen les dades bàsiques de l'immoble per tal de ser promocionades.
 
Fa uns mesos Barcelona va realitzar un filtre important sobre els allotjaments turístics que es trobaven fora de la llei. Tenint la mateixa problemàtica que Andorra, van iniciar converses amb una de les principals pàgines web, AirbnbB. Des de llavors, aquest lloc web només permet la publicació dels immobles que puguin acreditar que realitzen la seva activitat de forma legal.
 
Segons podem llegir avui mateix a la premsa, AirBnB disposa d'uns 1.200 pisos publicats a Andorra sense tenir-ne control. Govern ja ha iniciat converses amb l'empresa per tal d'aplicar el mateix sistema que a Barcelona. En aquest cas, el Govern generarà una gran base de dades que serà capaç de creuar dades automàticament amb llocs de lloguer a internet, i trobar els no registrats.
 
El compliment d'aquesta llei ha de permetre, d'una banda, que tota persona que s'allotgi a Andorra disposi de les garanties necessàries; per altra banda, ha de reduir considerablement la competència deslleial existent entre els diferents proveïdors d'allotjaments i, finalment, s'ha de traduir en un augment de la recaptació tributària.
 
Cal assegurar aquest pas endavant i seguir caminant en aquesta direcció, si volem augmentar el nostre cabal turístic i la qualitat que oferim en el futur.
 

Sobre l'autor

imatge de Aleix Mañosas
Aleix Mañosas