Partit Socialdemòcrata

Aigua termal: un atractiu a potenciar

Crea: 12/04/2015 - 14:01

Article d'opinió publicat al Bon Dia

L’aigua termal a Escaldes-Engordany ni acaba ni comença a Caldea-Inúu, encara que en sigui l’actual màxim exponent. L’aigua termal sempre hi ha estat molt lligada. Hi té un paper històric molt important. Les fargues i la indústria tèxtil que es van instal·lar a la zona, que van aportar riquesa a la parròquia, ho van fer gràcies a l’aigua termal. S’aprofitaven de la força i la calor. Des de principis del segle XX, el sector hoteler va saber aprofitar-la, diferenciant-se de l’oferta de la resta dels establiments del país, oferint-la als visitants com a font de salut que és.
 
Però les darreres dècades, aproximadament des dels anys 80, sembla que ens haguem oblidat de l’aigua termal. Es van eliminar els safareigs públics que hi havia a la zona de la font del Roc del Metge i molts brolladors passen avui desapercebuts, tant a turistes com als qui vivim aquí. 
 
Gràcies a la visió de futur, al coratge i a la fermesa de gent progressista de la parròquia, entre ells el Tomàs Riart, el nostre candidat, l’any 1993 va obrir les portes Caldea. El centre conjuga l’aspecte lúdic de l’aigua amb l’arquitectura trencadora de l’edifici. Projecte molt ambiciós fet realitat!
 
Nosaltres volem complementar l’oferta de Caldea-Inúu socialitzant l’aigua termal, fent que estigui oberta de cara al poble, a l’abast de tothom, amb accions senzilles. Veiem l’aigua termal com un element dinamitzador de tota la parròquia. És un actiu únic en tot el país que hem d’aprofitar i potenciar. Ha de ser motiu de visita de la parròquia. L’aigua termal ha de ser el reclam turístic que contribuirà a la dinamització d’Escaldes-Engordany. 
 
Hem de recobrar la memòria històrica impulsant estudis de recerca sobre els usos passats de l’aigua termal a la parròquia. Hem de garantir la seva qualitat i vetllar per un ús racional d’aquesta, actualitzant la informació tècnica sobre la seva composició. Hem de divulgar entre els nostres ciutadans i visitants tot el coneixement que la parròquia té sobre l’aigua termal agrupant en un mateix espai la nova seu de la biblioteca comunal, el futur centre d’interpretació de l’aigua termal i integrar-hi també el Centre d’Interpretació de la Vall del Madriu-Perafita-Claror.
 
Paral·lelament a aquestes accions que són a més llarg termini, volem actuar de forma immediata construint unes basses d’aigua termal a la zona del roc del Metge per tal d’apropar-la als ciutadans i visitants de la nostra parròquia. 
Volem donar-li visibilitat. Visibilitat dins del país, fent una aposta ferma i decidida per la senyalització de l’aigua termal en tota la parròquia, però també visibilitat fora de les nostres fronteres sol·licitant la inscripció d’Escaldes-Engordany al Consorci de Viles Termals de Catalunya o en altres associacions similars de França i Europa.
 
La parròquia d’Escaldes-Engordany ha de mostrar amb orgull aquest bé tan preuat. 
Territori: